De zomer staat voor de deur. Hét seizoen voor een jaloersmakende, gezonde glowing skin. Scrubben is een van de manieren om dit te bereiken. In onderstaande blog lees je de do’s en dont’s van scrubben.
Wat is scrubben eigenlijk?
Onze huidcellen zijn de hele dag door aan het vernieuwen. Een mooi natuurlijk proces. Hierdoor verlies je elke minuut 30.000 tot 40.000 huidcellen per minuut. Je zou bijna kunnen stellen dat je elke maand nieuwe huid krijgt. Helaas vallen alleen niet alle dode huidcellen gelijk van de huid af. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken en je huid kan er grauw en dof uit gaan zien. Je kunt dit voorkomen door dode huidcellen van je huid af te scrubben. Hiermee zorg je ervoor dat je huid weer glad en glanzend wordt. De scrub techniek wordt al eeuwen lang toegepast bij vrouwen en tegenwoordig hoort het ook bij het verzorgingsritueel van mannen.
Scrubben of peelen
Het komt eigenlijk op hetzelfde neer; het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de aanmaak van nieuwe cellen. Een scrub is een crème met kleine korreltjes. Hiermee schuur je zachtjes over de huid. Een peeling heeft korreltjes, maar bevat een verwekkende stof zoals een enzym of een zuur. Door een laagje op de huid aan te brengen en te laten intrekken, kunnen dode huidcellen losgeweekt worden. Een peeling kun je beter bij een schoonheidssalon laten aanbrengen.
Voordelen
Laten we alle voordelen van scrubben nog even op een rijtje zetten.
– Je huid krijgt meer zuurstof
– Het stimuleert de bloedsomloop
– Het voert afvalstoffen af
– Crème of bodylotion worden beter opgenomen
– Je wordt sneller bruin en je kunt je bruine kleurtje langer houden
– Je lichaam maakt sneller nieuwe huidcellen aan
– Je krijgt minder last van puistjes en mee-eters
To sum up: je krijgt een gezonde, schone en mooi glanzende huid.
Techniek
Klinkt goed allemaal, maar hoe ga je te werk? Het is eigenlijk heel makkelijk. Maak je huid eerst vochtig. Scrub jezelf vervolgens met zachte, ronddraaiende bewegingen. Zo komen de dode huidcellen van de huid los en je geeft jezelf meteen ook een massage. En dat is weer goed voor de doorbloeding van de huid. Als je klaar bent met scrubben, spoel je de scrub met water van je huid.
Gezicht
De huid van je gezicht is erg gevoelig. Gebruik daarom ook nooit een lichaamsscrub. De korreltjes van een lichaamsscrub zijn namelijk veel te grof voor je gezicht. Maak je gezicht eerst vochtig. Neem een klein beetje scrub in je handen en masseert het vervolgens zachtjes in op je gezicht. Maak hierbij rustig draaibewegingen over het hele gezicht. Ga niet te vaak over hetzelfde stukje huid, daar is je gezicht te gevoelig voor. Scrub ook niet rondom de ogen. Besteed wel extra aandacht aan je T-zone (kin, neusvleugels en midden van het voorhoofd). Na het scrubben kan je gezicht een beetje rood zijn, maar het komt doordat de doorbloeding van de huid gestimuleerd wordt. Je huid kan ook een beetje trekkering of droog aanvoelen als je klaar bent. Smeer jezelf daarom goed in met een hydraterende crème.
Lichaam
De scrubs voor je lichaam zijn een stuk grover van structuur omdat de huid minder kwetsbaar is. Pas wel op met je oksels. Daar is je huid wel een stuk gevoeliger. Je kunt het beste je lichaam van beneden naar boven met ronddraaiende bewegingen scrubben. Zo stimuleer je de bloedsomloop. Ook hier kan je huid trekkerig aanvoelen na het scrubben. Smeer jezelf daarom lekker in met een rijke bodylotion. Het is dan ook een goed moment om een self tanner te gebruiken. Je huid is na het scrubben extra glad waardoor je een egaler effect kunt bereiken. Er zijn ook speciale scrubs voor handen, voeten en lippen verkrijgbaar.
Hoe vaak?
Elke dag scrubben is niet aan te raden. Het beste is om je huid 1 tot 2 keer per week te goed scrubben. Mocht je een gevoelige huid hebben dan kun je het beter bij 1 keer houden. Ga je zonnen? Scrub je huid beter een avond ervoor en niet vlak voor je de zon in gaat.
Welke scrub?
Er zijn veel verschillende soorten scrubs verkrijgbaar. De scrubs van Umami zijn op basis van glycerine en met 100% natuurlijke aardbeienpitjes als scrubdeeltjes. Hierdoor worden dode huidcellen op een milde, maar efficiënte manier verwijderd.