Een goede skincare routine is een must voor een mooie, stralende huid. Maar je moet ook weten wat je smeert en wat je juist moet laten. We zijn allemaal wel eens de fout ingegaan als het om huidverzorging aankomt. Niemand is perfect toch? Wij hebben hieronder de meest voorkomende skincare fouten op een rijtje gezet zodat je ze vanaf nu kunt voorkomen.

1. Zonnebrandcrème alleen in de zomer gebruiken

De schadelijke effecten van UV-stralen zijn de hoofdoorzaak van huidveroudering. Tot wel 90% van de huidveroudering ontstaat van de zon. Dit is wel even schrikken toch? Wij vinden het allemaal heerlijk om lekker van het zonnetje te genieten. En een veelgemaakte fout is om zonnebrandcrème alleen in de zomer te gebruiken, als je naar het strand gaat. Maar de zon kan je huid ook door glas bereiken of als het buiten bewolkt is. Bescherm je huid dus altijd zo goed mogelijk met een zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF. Vergeet je nek en je handen ook niet. En zeg nee tegen de zonnebank. Door de zonnebank wordt de kwaliteit en kwantiteit van collageen minder waardoor rimpels gevormd worden.

2. Je make-up niet verwijderen

Reinigen is key om je huid mooi, fris en gezond te houden. En het schoonmaken van je gezicht duurt maar een paar minuten. Bovendien kunnen crèmes ook veel beter werken op een gereinigde huid. Slapen met make-up op is dus echt een no go! Het vergroot de kans op huidproblemen zoals vergrootte poriën en acne. Vind je het soms toch te lastig om je make-up af te halen, na een avondje stappen bijvoorbeeld, leg dan een pakje reinigingsdoekjes naast je bed. Je huid zal je dankbaar zijn.

3. Te agressieve producten gebruiken

Veel mensen, vaak met een vette of onzuivere huid, gebruiken agressieve toners of reinigers waar bijvoorbeeld alcohol aan toegevoegd is. Ze maken de huid wel schoon, maar kunnen het tegelijkertijd ook veel beschadigen, uitdrogen of irriteren. Gebruik liever een milde cleanser met verzorgende ingrediënten.

4. Dezelfde producten gebruiken het hele jaar door

In de winter kan je huid anders aanvoelen dan in de zomer. Ook hormoonschommelingen kunnen je huidconditie veranderen. Maar ook in tijden van stress kan je huid andere behoeftes hebben. Kijk dus goed naar je huid en pas je skincare routine aan als het nodig is.

5. Te vaak scrubben

Wij willen allemaal een gladde, zachte huid en er is ook niks mis met scrubben. Maar hou het bij 1 tot 2 keer per week. Heb je een gevoelige huid, dan is 1 keer per week echt genoeg. Door te vaak te scrubben kun je de natuurlijke huidbarrière beschadigen waardoor je huid er juist droger en doffer uit gaat zoen. Belangrijk is het ook om de juiste producten te gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten scrubs verkrijgbaar. De scrubs van Umami zijn op basis van glycerine en met 100% natuurlijke aardbeienpitjes als scrubdeeltjes. Hierdoor worden dode huidcellen op een milde, maar efficiënte manier verwijderd.

6. Huidverzorgingsproducten te lang gebruiken

Alle cosmetica heeft ook een houdbaarheidsdatum en kan dus bederven. Na de houdbaarheidsdatum worden de werkzame stoffen verloren en kan je huid zelfs geïrriteerd raken. Gebruik dus geen producten meer die té lang hebben gestaan.

7. Een vochtarme huid is niet hetzelfde als een droge huid

Hoewel een droge huid en een vochtarme huid hetzelfde lijken, zijn ze totaal verschillend. Zo heeft een droge huid een tekort aan talg/vet en een vochtarme huid wordt gekenmerkt door te weinig vocht. Een droge en een gedehydrateerde huid hebben een totaal andere verzorging nodig. Meer informatie vind je in onze blog: Droog vs Vochtarme huid.

8. Geen hygiëne

Onhygiënisch met je huidverzorgingsproducten en je make-up omgaan kan ook leiden tot huidirritaties. Sluit daarom je crèmes altijd goed af en reinig regelmatig je make-up kwasten. Het kan ook geen kwaad om zo nu en dan een nieuwe make-up tasje aan te schaffen. Het is altijd gezellig om je samen met je vriendinnen op te maken, maar probeer je make-up niet te delen. Bacteriën kunnen zich razendsnel verspreiden en kunnen je bijvoorbeeld een geïnfecteerde oog opleveren.

9. Weinig geduld

Soms moet je huid wennen aan bepaalde ingrediënten en kan het zo maar 2 maanden duren voordat je resultaten ziet. Wacht dus rustig af als je met een nieuwe skincare routine begint. Geduld is een schone zaak.

10. Natuurlijke huidverzorgingsproducten

Pure ingrediënten afkomstig van de natuur zijn goed voor je huid. Daar zijn we het over eens. Maar als je last hebt van een gevoelige huid kunnen sommige natuurlijke ingrediënten je huid juist irriteren. Neem dus niet automatisch aan dat je altijd voor biologische huidverzorgingsproducten moet gaan.

Recente berichten: